5 стъпки към природата
10/01/2021

5 стъпки към природата за големите

Лагерът е подходящ за деца на 9 – 10 години

Това лято отново ще бъдем изследователи на света всеки ден! Ще откриваме тайни кътчета, скрити за очите на големите, ще научим как да се грижим за природата и да помагаме на приятелите си. Под синьото небе и слънчевите лъчи ще бъдем в най-забавната занималня на открито.
Едва дочакахме края на учебната година, за да поемем към нашите еднодневни приключенията. Заедно с малките ни приятели ще си говорим за природата, историята и хората, ще откривателстваме и ще се забавляваме. Всяка вечер децата ще се завръщат у дома с радостна умора и много истории за споделяне.

Програмата включва следните дейности:

– пешеходни преходи и посещаване на природни и исторически забележителности по Искърското дефиле, Витоша, Рила, Трънското ждрело;
– начални занимания по скално катерене, спелеология и игри с въжени елементи;
– посещения на водопади и пещери, панорамни гледки и простор;
– наблюдение на различни птици, земноводни, растения и насекоми;
– пътуване с организиран транспорт и с влак;
– весели игри и забавления;
– пикник с храна от дома;
– ежедневно прибиране на децата в София.

Дати на провеждане: 15 – 19 юли 2024 г.

Краен срок за записване: 10 дни преди началото на програмата или до запълване на групата

Детайлно описание на програмата

Ден 1: История за “Синята стрела” и добрите хора. В югоизточната част на Витоша се срещат по-малко хора, но там са запалени мечтите за високите върхове на безброй млади планинари. Едно малко заслонче се е скрило в полите на домашната планина на София над с. Железница и към нещо ще направим първата си стъпка през тази седмица. “Синята стрела” е легендарно място, направено с много любов и грижа в средата на 90-те години на миналия век за всички туристи от двама сърцати приятели. В днешната ни разходка ще се запознаем помежду си, ще си говорим за добрините, доброволната помощ в планината и как с общи усилия една мечта се превръща в реалност. Игрите и приятелските разговори ще са неизменна част от пътя ни нагоре.

Ден 2: Лакатник, пещерата Темната дупка и малко скалолазене. Искърското дефиле може да бъде обект на изследователските ни търсения седмици наред, толкова е богато на забележителности. Едно от най-известните места по него са скалите с “висящата” къщичка над гара Лакатник.Тръгваме рано сутринта с влака и пътуваме до подножието на известните Лакатнишки скали. Минаваме по въжен мост над река Искър и стъпваме в приключението. Първо ще погледнем в недрата на земята като посетим входните части на дългата над 8 км пещера Темната дупка, а после ще се покатерим по скалите, за да погледнем отвисоко.

Ден 3: По Мальовишката долина. В този ден ще се отправим към зелената Рила. По долината на Мальовишка река от ЦПШ “Мальовица” ще достигнем до едноименната високопланинска хижа. Ще пием чай, ще правим пикник, ще проверим колко са студени през лятото маловишките реки, гледайки извисените скални зъбери наоколо. Ще си говорим за хората и планината, за смелостта и приятелството. В следобедните часове ще се върнем до ЦПШ и ще се отправим към София.

Ден 4: От Трън, та на… ждрело. Днес ще се приближим толкова близо до западната ни граница, че една крачка ще ни дели от Сърбия. Дълбок красив каньон е прегърнал р. Ерма, която милиони години е дълбала пътя си през скалите. Трънската екопътека ще ни преведе през зашеметяващи скални откоси и ниши, през направени от човешка ръка тунели, през мостчета над бушуващата река и искрящи водопади. Ще се радваме на събуждащата се природа и ще играем край реките Ерма и Ябланица, ще се опитаме да запомним думите ждрело, каньон, дефиле и пролом и да разберем има ли разлика между тях.

Ден 5: Изкачване на Черни връх. Предизвикателен ще е последният ден от седмицата. Достигаме с организиан транспорт до х. “Алеко” и с уверени стъпки тръгваме по снагата на планината като се целим към най-високата точка на Витоша – Черни връх (2290 м). След няколко часа изкачване вече сме на четвъртия по височина връх в България и надничаме от него към Рила, Стара планина и цялата Софийска котловина. Доволни, уморени, но и горди от себе си, се прибираме у дома.

Такса за участие*: 490 лв.

Таксата е валидна при минимум 10 участници.

Таксата включва инструктори, транспорт, входни такси за някои обекти, специализирана екипировка, застраховка.
Не включва храна и осигуряването на лична екипировка.

* Дневните програми се провеждат при минимум 10 участници.

    ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ ДНЕВНИ ЛАГЕРИ

    Изберете програма от падащото меню:

    ДРУГИ ПРОГРАМИ