28/01/2021

5 пролетни стъпки към природата

АКТУАЛНИТЕ ПРОГРАМИ ЗА 2022 г. ОЧАКВАЙТЕ ПРЕЗ ПЪРВАТА ПОЛОВИНА НА ФЕВРУАРИ МЕСЕЦ!

Лагерът е подходящ за деца на възраст 6 – 10 години.

Стъпка по стъпка преминаваме през сезоните заедно с пъстри групички от въодушевени и любопитни деца. Опознаваме  места, колкото близки до нас, толкова и непознати и интригуващи. На една ръка разстояние от София са се скрили природни красоти, които само чакат да ги намерим. Дневните ни разходки се превръщат в традиция и отново потегляме на път! Пролетта разцъфтява по поляните и в клоните на дърветатаи и сега с ведро пролетно настроение малките ни герои ще откриват света, ще се забавляват и ще намерят много приятели. Всяка вечер децата ще се завръщат у дома уморени, но изпълнени с впечатления. Пролетната ваканция идва, да приключенстваме заедно!

Програмата включва следните дейности:

– пешеходни разходки по Искърското дефиле, Витоша, Рила;
– наблюдение на птици, земноводни, растения и насекоми;
– запознаване с растителния свят, който се събужда;
– посещения на водопади и пещери, панорамни гледки и простор;
– весели игри и забавления;
– ежедневно прибиране на децата в София.

Дати за провеждане: ***

Краен срок за записване: ***

Детайлно описание на програмата

Ден 1: “Живата вода” и змейската чешма. Сутринта пътуваме от София до село Боснек, разположено на около 45 км в посока Перник, за да достигнем до южните, по-непознати и магични части на Витоша. Гората се е раззеленила и наоколо се носи аромата на пролетни цветя, а птичките пеят щастливи под топлите слънчеви лъчи. За нас този ден е важен, за да се опознаем и да направим първите стъпки един към друг. Пътят ни се вие сред дъбовите гори и за около час и половина-два достигаме до чешмата със змейската глава, която загадъчно се зеленее сред горската шума. Отпочиваме и обядваме, играем и се сприятеляваме. Малко по-нагоре се намира пещерата “Живата вода”, в която влизаме, за да открием извора на живителната вода.

Ден 2: Лакатник, пещерата Темната дупка и първи опити в катеренето. Искърското дефиле може да бъде обект на изследователските ни търсения седмици наред, толкова е богато на забележителности. Едно от най-известните места по него са скалите с “висящата” къщичка над гара Лакатник. В този ден ще се разходим с влака до известните Лакатнишки скали, но за да ги проучим, ще трябва да минем по въжен мост над река Искър. Първо ще погледнем в недрата им, като посетим входните части на дългата над 8 км пещера Темната дупка, а после ще се катерим по скалите, за да видим света отвисоко.

Ден 3: Каньонът на р. Реселец. Причудливи скални форми, стари римски пътища, вкаменелости от преди милиони години – това ни очаква в района около с. Реселец. Ще се промъкваме по теснините на екопътеката Тектонски гребен “Калето” и ще изследваме трите ѝ разклонения, всяко от които крие своя тайна и различна красота. Ще открием природните забележителности „Калето“ и „Реселешки кукли“, а по долината на р. Ръчене ще играем на просторните поляни.

Ден 4: Водопадът “Под Камико”. Пролетното ни приключение продължава с песента на локомотива. =) Отново сме по завоите на Искърското дефиле. Един водопад, скачащ от самия ръб на скалата в с. Бов, остава много често скрит от погледите на обикновените туристи. По река Бовска пътеките са потайни и спокойни, а реката прави красиви скокове и каскади, преди да ни отведе до подножието на високия 40 метра водопад. Слизаме от влака на гара Бов, за да се разходим по южните склонове над дефилето и да открием водопада “Под Камико”.

Ден 5: Местността Шаварите и екопътека „Бели Искър“. В първата част на деня ще достигнем в подножието на Рила планина по долината на река Бели Искър. Ще се разходим по екопътеката „Бели Искър“ в най-чистата и красива част на реката, преди населените места, и ще си говорим за пътя на водата. В следобедните часове ще посетим център „Шаварите“ в едноименната местност, където река Искър излива планинските си води в язовир “Искър”. Благодарение на грижите на стопаните на мястото, в последните години тук се е възстановило богатото биоразнообразие на района. Ще имаме възможност да наблюдаваме и слушаме различни водолюбиви птици – патици, потапници, бели и сиви чапли, корморани, голям воден бик, тръстиков блатар. После ще играем и ще изпробваме тролейчетата над реката.

*Така описаната програма може да претърпи малки промени по решение на инструкторите в зависимост от индивидуалните особености на групата и метеорологичните условия.

Повече за условията за записване и участие (настаняване, храна, екипировка, транспорт и т.н.) можете да научите в секцията ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ.

Моля, прочетете внимателно!

Такса за участие*: ***

Можете да заявите включване в отделни дни от програмата по Ваш избор.

Включва инструктори, транспорт, входни такси за някои обекти, специализирана екипировка, застраховка.
Не включва храна и осигуряването на лична екипировка.

*Дневните програми се провеждат при минимум 10 участници.

За записване моля изпратете следните данни чрез Формата за съобщения:

  • три имена на детето;
  • ЕГН на детето (необходим за застраховка);
  • име, телефон, електронна поща на родител/настойник;
  • дни от програмата, за които желаете записване (имайте предвид, че в програмата е възможно да настъпят промени и размествания).

При допълнителни въпроси не се колебайте да ни потърсите на: 0893 513 019 /Северина Митева/ или  0878 557 789 /Василена Ковачева/и на имейл: kids.bikearea@gmail.com.

    Форма за съобщение

    ДРУГИ ПРОГРАМИ